My Blogger consists of a general news in which I upload articles from all types of news including science, technology, education, crime, how-to, business, health, lifestyle and fashion.

New User Gifts

Cooking Recipes (Pakwaan پکوان)

نو بیک بلو بیری چیز کیک ریسیپی



اجزاء:

سادہ بسکٹ (پسے ہوئے) ڈیڑھ پیالی

براؤن شوگر دو کھانے کے چمچ

مکھن (پگھلا ہوا) ایک تہائی کپ

 کریم پنیر آٹھ اونس

دانے دار چینی ایک چوتھائی کپ

کریم آٹھ اون

جلیٹن ایک کھانے کا چمچ

 دودھ تین کھانے کے چمچ

 بلوبیری شربت آٹھ اونس

ترکیب:بیس بنانے کے لئے چینی اور بسکٹ کو پیسیں. اب اس میں مکھن ڈلیں۔ٹن میں مکھن لگا کر پیپر لگایئں اور تیار بسکٹ کو اچھی ترہان پورے ٹن میں پھیلا کر فرج میں رکھ دیں۔جلیٹن کو پاںچ منٹ کے لئے پانی میں بھگو دیں پھر گرم کریں یہاں تک کے جلیٹن گھل جائیے۔کریم پنیر کو بیٹ کریں اور آہستہ آہستہ جلیٹن ڈالتے جائیں۔ اب اس میں وہپ کریم لپیٹیں اور بیٹر کو بسکٹ کے ٹن میں ڈالیں۔ بیٹر کو اچھی طرح پورے بسکٹ بیس میں پھیلادیں۔ خیال رہے کہ بلبلے نہ بنیں۔ اب بلو بیری شربت ڈالیں اور رات بھر کے لئے فریج میں رکھ دیں۔بعد میں کریم سے سجا کر پیش کریں۔

ٹپ: بسکٹ بیس اچھی بنانے کے لئے پگھلا مکھن اچھی طرح ملائیں۔اگر کیک کو ٹن سے نکالنا مشکل ہورہا ہو تو تھوڑی دیر کے لئے کمرے کی حرارت میں چھوڑدیں۔اگر تب بھی نہ نکلے تو گرم کپڑا ٹن کے کونوں پر ملیں۔خیال رہے کہ بلو بیری شربت گاڑھا ہو ورنہ وہ کیک کے اندر گر جائے گا۔

____________

فش چپس



اجزاء:

مچھلی بغیر کانٹے کی آدھا کلو

نمک ایک چائے چمچ

کالی مرچ ایک چائے چمچ

سویا ساس دو کھانے کے چمچ

انڈا ایک عدد

بریڈ کرمب (ڈبل روٹی کا چورا )

میدہ 1/4 کپ

کارن فلور 1/4 کپ

تیل تلنے کے لئے

ترکیب:مچھلی کو نمک ، کالی مرچ اور سویا ساس لگا کر ایک گھنٹے کے لئے رکھ دیں۔میدہ اور کارن فلور ایک جگہ ملا لیں۔ دونوں اجزا ہمیشہ برابر ناپ کی ہوںاور انڈا بھی الگ سے پھینٹ لیں۔اب مچھلی ک ٹکڑوں کو پہلے میدہ کے آمیزے میں لپٹیں پھر انڈے میں اور پھر ڈبل روٹی کے چورے میں اچھی طرح سے ملا لیں۔کوٹنگ کی ہوئیمچھلی کو ایک گھنٹے کے لئے فریزر میں رکھ دیں۔ایک کڑھائی میںتیل گرم کریں اور مچھلی کو ڈیپ فرائی کرلیں یہاں تک کے رنگ سنہرا ہوجائے۔آلو کے چپس بنا لیں اور مچھلی کے ساتھ پیش کریں.ٹپ: اپنے من پسندیدہ ساس کے ساتھ تناول کریں۔

____________

گرلڈ فش



اجزاء:

مچھلی (سرمئی،یا کوئی بھی پسند کی) آدھا کلو ثابت یا ٹکڑے

دہی ایک کپ

پسا ہوا گرم مسالا ایک چاے چمچ

نمک حسب ذائقہ

پسی لال مرچ ایک چاے چمچ

پسا ہوا دھنیا ایک چاے چمچ

ہری مرچ اور دھنیا کا پیسٹ دو کھانے کے چمچ

تیل تلنے کے لئے

ترکیب:

مچھلی پے نمک لگا کر ایک آدھ گھنٹے کے لئے چھوڑ دیں پھر بیسن سے دھو لیں۔دوکھانے کے چمچ کے برابر ہری مرچ اور دھنیا کا پیسٹ بنالیں۔دہی کو ایک پیالے میں ڈالیں اور سارے مصالحے ملا دیں۔

اب ہرا مصالحہ پیسٹ اور دہی مصالحہ پیسٹ مچھلی پے اچھی طرح مل کر ایک گھنٹے کے لئے رکھدیں. تاکہ مچھلی میں مصالحہ جذب ہوجائے۔گرل کو گرم کریں۔اگر گرل نہیں ہے تو فرائنگ پین بھی استعمال کیا جاسکتا ہے۔درمیانی آنچ پر مچھلی کو تلیں اور اوپر سے تیل لگاتے رہیں ۔مچھلی کے دونو ںطرف پندرہ سے بیس منٹ تک پکا لیں کے مچھلی اچھی طرح سے پک جائے۔

ٹپ: سفید چاول یا چپاتی کے ساتھ تناول کریں۔

____________

لبنانی تندوری مچھلی


اجزاء:

رہو، سرمئی (سوا سے ڈیڑھ کلو کا پورا ٹکڑا)

سرخ ثابت مرچ آٹھ عدد

ہلدی آدھا چائے کا چمچ

ہری مرچ پسی ہوئی چھ عدد

نمک دو بڑے چمچ

لہسن پسا ہوا دو چائے کے چمچ

پسا ہوا دھنیا آدھا چائے کا چمچ

 ادرک پسا ہوا ایک چائے کا چمچ

لیموں کا عرق دو عدد

ترکیب:

مچھلی کے ٹکڑے کو صاف کرکے چھ گھنٹے کے لئے چھوڑ دیں پھر نمک لگا کر ایک پیالے یا پلاسٹک کے شاپر میں ڈال کر فریج میں رکھ دیں تقریباً مزید چھ گھنٹے پھر سرکے اور پانی سے دھو لیں۔

گرائنڈر میں لہسن ، ثابت سرخ مرچ، پسا دھنیا، پسی ہلدی ، ادرک، ہری مرچ اور لیموں کا عرق ملا کر پیس لیں اورمچھلی پر اچھی طرح مل دیں اور چار گھنٹے کے لئے رکھ دیں پھر فوائل میں لپیٹ کر پندرہ منٹ کے لئے پہلے سے گرم مائیکروویو میں رکھیں یا تندور میں پکائیں بیچ میں کھول کر دیکھیں اگر مچھلی گل گئی ہو تو ٹھیک ہے ورنہ مزید تھوڑی دیر تندور میں رکھیں۔ آلو بخارے کی چٹنی کے ساتھ سرو کر یں۔

_________________

پنیر کی بریانی


اجزاء:

چاول : ایک کلو

 گھی : ڈیڑھ کلو

پنیر : ایک پائو

لونگ : ایک چھٹانک

الائچی : ایک چھٹانک

زغفران : دو ماشہ

پیاز : آدھ پائو

 ادرک : 2چھٹانک

میدہ : 3تولہ

 نمک : 3تولہ

دہی : حسب ضرورت  

گوشت : ایک کلو

ترکیب:پنیر کے ٹکڑے ۔ میدہ پانی میں گھول کر اسے سخت کرنے کے بعد پنیرکے ٹکڑوں پر لپیٹئے اور تھوڑرے گھی میں بھون کر الگ کردیجئے۔ پھر گوشت کے پارچے تھوڑے گھی میں بھونئے اور الائچی، زغفران اور دہی ملاکر گوشت کے پارچوں پر ملئے۔ اب ان پارچوں کو دیگچی میں رکھ کر ان کے اوپر پنیر کے ٹکڑے اور پیاز کا لچھا، ادرک، لونگیں اور تھوڑا گھی دینے کے بعد ابالے ہوئے چاولوں کی تہہ ان سب چیزوں کے اوپر بچھادیں۔ پھر باقی گھی گرم کیجئے اور اسے چاولوں پر ڈال دیں۔ البتہ اگر یہ محسوس ہوکہ چاول سخت رہ گئے ہیں تو انہیں تھوڑا اور پکا لیجئے اور چاولوں کو دم دیجئے۔

____________

چائنیز چکن پائن ایپل نوڈلز


اجزاء:

نوڈلز ایک سو پچیس گرام

 کھانا پکانے کا تیل دو چائے کاچمچ

 پسا ہوا ادرک تین کھانے کاچمچ

سرکہ دو کھانے کا چمچ

بند گوبھی کٹی ہوئی-ایک چوتھائی پیالی

شملہ مرچ کٹی ہوئی-ایک چوتھائی پیالی

سیب کٹا ہوا یک چوتھائی پیالی

مرغی آدھا پاؤ

سبز پیاز ایک عدد

کارن فلور دو کھانے کا چمچ

پسا ہوا لہسن تین کھانے کاچمچ

 گاجر کٹی ہوئی-ایک چوتھائی پیالی

تازہ انناس دو سلائس ک

الی مرچ حسب ذائقہ

سویا سوس 1 کھانے کا چمچ

ساس کے اجزاء سرخ مرچ پیسٹ آدھا چائے کا چمچ

 سویا سوس 1 کھانے کا چمچ

تل کا تیل 1 کھانے کا چمچ

ساس بنانے کی ترکیبان تینوں اشیا کو ملا کر ہلک آنچ پردس منٹ تک پکا کر اتار لیں-سوس تیار ہے۔

نوڈلز بنانے کی ترکیب مرغی کے ٹکڑوں میں پسا ہوا ادرک,کالی مرچ,نمک لہسن کارن فلور اور سرکہ ملا کر رکھ دیں۔

نوڈلز ابال لیں تیل گرم کر کے اس میں مرغی براؤن کر لیں-پھر اس میں تمام کٹی ہوئی سبزیاں ڈال دیں-اتارنے سے پہلے تیار شدہ ساس اور ابلی ہوئی نوڈلز ڈال کر دم بر رکھیںاور گرما گرم پیش کریں۔

____________

مرغی روسٹ کھڑا مصالحہ


اجزاء:

مْرغی کے چوزے دو عدد

دو دو پونڈ وزن کے چوبیس گھنٹے ریفریجریٹر میں رکھ دیں

دہی ایک پاؤ

لہسن بارہ جوے

ادرک آدھی چھٹنانک

نمک حسبِ ذائقہ

سرخ مرچ ثابت بارہ عدد ک

الی مرچ ثابت بارہ عدد

آلو چھوٹے چھوٹے گول ا

ٓدھا پاؤ گھی ایک پاؤ

ترکیب:

مْرغی کو ریفریجریٹر میں سے نکال کر کانٹے سے خوب گود لیں۔آدھ پاؤ دہی میں لہسن اورادرک باریک پیس کرملادیں اوراس میں نمک ڈال کر مْرغی کواچھی طرح لگادیں اوردوباہ گھنٹہ دوگھنٹے کے لئے ریفریجرٹر میں پڑا رہنے دیں۔

اب گھی میں مرغی کوسْرخ کریں اورساتھ ساتھ دہی کا چھینٹادیتے جائیں۔ جب مرغی اَدھ بُھنی ہوجائے توآلواور سُرخ مرچ ثابت چھ عدد ہاتھ سے مسل کرڈالدیں۔ اوربھونتے جائیں جب مُرغی پُوری طرح سرخ ہوجائے تواُس میں باقی مرچ ثابت اور کالی مرچ ڈال کر، تھوڑا سا پانی جس میں وہ گل جائے اورخشک ہوجائے ڈال دیں اوردم پر لگادیں۔ چند منٹ کی بعد مُرغی گلنے پر اتار لیں۔

____________

روسی ڈش



اجزاء:

گائے کا گوشت آدھا کلو

آلو آدھا کلو

املی 3چمچ

نمک مرچ حسب منشاء

ترکیب:

گوشت کے قتلے کر کے ابال لیں۔ آلو بھی ابال لیں۔ املی بگھو دیں۔ گوشت گل جائے تو پیس لیں اور آلوؤں کا بھرتہ بنا لیں۔ املی کی گٹھلیاں اور شاخیں نکال کر نمک مرچ ملا دیں۔ اب ڈش میں پہلے پسا ہوا گوشت پھر آلو کی تہہ لگائیں اور اوپر املی انڈیل دیں۔ اوپر سلاد سجا کر مہمانوں کے سامنے پیش کر یں۔

__________

زنگر برگر



دو چکن برگر بنانے کے لیے

اجزاء:

مرغی کے سینے کا گوشت...ایک ٹکڑا

انڈہ...ایک عد د

مسٹرد پیسٹ(سرسوں پاوڈر کا آمیزہ)...ایک چائے کا چمچ

سفید مرچ پاوڈر...ایک چائے کا چمچ

مکئی کا آٹا...ایک کھانے کا چمچ

میدہ...دو کھانے کے چمچ

دودھ...دو کھانے کے چمچ

نمک...حسب ذائقہ

سرکہ...ایک کھانے کا چمچ

مایونیز...دو کھانے کے چمچ

 برگر کے لیے بریڈ

ترکیب:

چکن بریسٹ درمیان میں سے دو برابر حصوں میں کاٹ دیں تاکہ اس کی موٹائی دو حصوں میں بٹ کر کم ہو جائے اب اسے سرکہ مسٹرڈ پیسٹ،سفید مرچ پاوڈر اور نمک میں آدھے گھنٹے کے لیے میرینیڈ کر لیں_انڈے کو خوب اچھی طرح سے پھینٹیں اور اس میں میدہ ،مکئی کا آٹا،دود.ھ اور نمک ملا کر اچھی طرح سے مکس کریں۔اب اس میں مرغی کے ٹکڑے ڈبو کر ہلکی آنچ پر تقریبا 8-10 منٹ کے لیے فرائی کر لیں۔بریڈ بیچ میں سے کاٹ کر اس پر تلے ہوئے چکن کے ٹکڑے رکھدیں_اب اس پر حسبِ منشا مایونیز،سلاد،پنیر،ہری پیاز،اور ٹماٹر وغیرہ نفاست سے کاٹ کر ڈال دیں۔

___________

اسٹیک رول


اجزاء:

بیف یا مٹن کے پتلے پارچے (بیف میں انڈر کٹ کا گوشت لیں اور مٹن میں ران کا): آدھا کلو

مسٹرڈ پیسٹ (بازار میں اسی نام سے دستیاب ہوجائے گا): ایک تہائی چائے کا چمچ

ووسٹر شائر ساس (بازار میں اسی نام سے دستیاب ہوجائے گا): ایک بڑا چمچ

پیاز: 2 سے 3 عدد درمیانی

ٹماٹر: 2 عدد

چیڈڈ چیز: ایک کپ یا 100 گرام

میدہ: حسب ضرورت

تیل: نصف کپ یا حسب ضرورت

نمک: حسب ذائقہ

لہسن اور ادرک کا پیسٹ: ایک چائے کا چمچ

سفید یا کالی مرچ پسی ہوئی: ایک چائے کا چمچ

ترکیب:گوشت کے پارچے پتلے اور اس سائز کے بنوالیں کہ آپ ان میں سبزی اور چیز رکھ کر انہیں رول کر سکیں۔ انہیں گوشت کو پتلا کرنے والے ہیمر سے ہلکا ہلکا کوٹ لیں تاکہ گلنے میں آسانی ہو۔ایک پیالے میں نمک، کالی یا سفید مرچ، لہسن، ادرک پیسٹ اور ووسٹر شائر ساس ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔ اگر ساس نہ مل سکے تو اس کی جگہ ایک لیموں کا رس اور کچا پپیتا یا گوشت گلانے کا پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ شامل کرلیں۔اب اس مصالحہ میں پارچے ڈال کر رات بھر یا 6 سے 7 گھنٹے فریج میں رکھ دیں۔پیاز اور ٹماٹر باریک کاٹ لیں۔ اس میں باریک گاجر، ابلے مٹر، ابلے باریک آلو یا مشروم، شملہ مرچ بھی شامل کیے جاسکتے ہیں۔ایک پین میں ایک چمچہ تیل ڈالیں اور اپنی پسند کی سبزیاں ڈال کر تیز آنچ پر 3 سے 4 منٹ تل کر نکال کر رکھ دیں۔ہلکا سا نمک اور کالی مرچ چھڑک دیں اور اسے ٹھنڈا ہونے دیں۔چیڈڈچیز کی لمبی لمبی پتلی اسٹک کاٹ کر رکھ لیںاب صاف سطح پہ ایک میری نیٹ کیا ہوا پارچہ رکھ لیں۔اس پر ایک چمچ تلی ہوئی سبزیاں رکھیں، پھر ایک چیز اسٹک رکھیں اور پارچے کو ٹائٹ رول کریں، آخر میں ایک ٹوتھ پک لگا دیں۔اسی طرح تمام رول بنالیں۔اب ان رولز کو فریج میں آدھا گھنٹہ رکھ دیں۔انہیں دو طرح بنایا جاسکتا ہے۔ ایک نارمل گرل پین میں 2 چمچے تیل ڈالیں، ایک ٹرے میں میدہ پھیلا کر ان رولز کو اس میں رول کر لیں لیکن خیال رہے کہ بہت زیادہ میدہ مت لگائیں۔اب انہیں گرل پین پہ رکھ دیں اور ہلکی آنچ پہ سنہری فرائی ہونے تک پکائیں تاکہ یہ گل جائیں۔باقی بچی ہوئی سبزیاں اطراف میں یا الگ سے ڈال کر گرم گرم سادہ چاول اور چلی گارلک ساس کے ساتھ پیش کریں۔

____________

چکن نگٹس


اجزاء:

مرغی کا (بغیر ہڈی کا گوشت): آدھا کلو

نمک: حسب ذائقہ

پسا ہوا لہسن: 1 کھانے کا چمچ

پسی ہوئی سفید مرچ: آدھا چائے کا چمچ

سرکہ: 2 سے 3 کھانے کے چمچ

سویا سوس: 2 کھانے کے چمچ

میدہ: 1 پیالی

مکئی کا آٹا: آدھی پیالی

تیل: حسب ضرورت

انڈے کی سفیدی: 2 عدد انڈے

ترکیب:

سب سے پہلے گوشت میں نمک، لہسن، سفید مرچ، سرکہ اور سویا سوس لگا کر آدھے سے 1 گھنٹے کے لیے فریج میں رکھ دیں۔آمیزہ بنانے کے لیے انڈوں کی سفیدی پھینٹ کر میدہ، مکئی کا آٹا، نمک اور سفید مرچ ملا لیں۔اب اس میں پانی ڈال کر گاڑھا سا آمیزہ بنالیں اور چکن کی بوٹیاں اس آمیزے میں بھگو کر 15 سے 20 منٹ کے لیے فریج میں رکھ دیں۔کڑاہی میں کھانے کا تیل درمیانی آنچ پر 3 سے 5 منٹ گرم کر کے چکن نگٹس کو سنہری ہونے تک فرائی کرلیں اور ٹشو پیپر پر نکال لیں۔گرما گرم چکن نگٹس تیار ہیں۔ ٹماٹو کیچپ کے ساتھ پیش کریں۔

______________

کھٹا پلائو


اجزاء:

چاول ایک کلو

 گوشت ایک کلو

پیاز آدھا کلو

املی ایک چھٹانک

گھی آدھی پیالی

ادرک ایک چائے کا چمچ

لہسن ایک چائے کا چمچ

 ہلدی ایک چائے کا چمچ

نمک حسب ذائقہ

ترکیب:

گھی اچھی طرح سے گرم کر لیں۔پیاز باریک کاٹ کر گھی میں ہلکے بادامی رنگ میں تل لیں۔اب پسا ہو اادر ک ،لہسن ،ہلدی،نمک شامل کر کے پانچ منٹ بھوننے کے بعد اس میں گوشت بھگو دیں۔

گوشت کو دس منٹ تک بھوننے کے بعد دو پیالی پانی ڈال کر گوشت کو گلنے کیلئے چھوڑ دیں،گوشت گل جائے تو اس میں املی کا پانی ڈال دیں اور مزید دس منٹ تک پکنے دیں۔جب پانی گاڑھا ہو جائے تو اسے دھیمی آنچ پر دم کے لئے رکھ دیں اور چاول کو الگ ایک کنی ابال لیں۔ایک دیگچی میں چاول اور گوشت کی تہہ جما لیں اوردم پر رکھ دیں۔لذیذ کھٹا پلائو تیار ہے۔

_____________

اسپائسی فش کیوبز


اجزاء:

بون لیس فش: ڈیڑھ کلو

سادہ سرکہ: آدھا کپ

بیسن: 1 کپ

دہی: آدھا کپ

 انڈا: 1 عدد

اجوائن: 1 چائے کا چمچ

 نمک: حسب ذائقہ

لیموں کا رس: 1 کھانے کا چمچ

 پسی لال مرچ: 1 کھانے کا چمچ

ادرک کا پیسٹ: 2 کھانے کے چمچ

تیل: ڈیپ فرائنگ کے لیے

چاٹ مصالحہ: 1 چائے کا چمچ

کٹا ہوا لیموں: 6 سے 8 ٹکڑے

ترکیب:

سب سے پہلے بون لیس مچھلی پر سرکہ لگا کر 20 منٹ میری نیٹ ہونے دیں۔ پھر مچھلی نکال کر خشک کرلیں۔ایک پیالے میں بیسن، دہی، انڈا، اجوائن، نمک، لیموں کا رس، پسی ہوئی لال مرچ، ادرک کا پیسٹ اور لہسن ڈال کر بیٹر بنالیں۔ففش کیوبز کو 20 منٹ کے لیے تیار بیٹرمیں میری نیٹ کریں۔

ایک کڑاہی میں تیل گرم کر کے مچھلی گولڈن برائون ڈیپ فرائی کریں اور کچن پیپر پر نکال لیں۔مچھلی پر چاٹ مصالحہ اور لیموں چھڑک کر گرم گرم سرو کریں۔

____________

دال مکھنی



اجزاء:

مسور کی دال: 1 پاؤ

ہلدی: آدھا چائے کا چمچ

نمک: آدھا چائے کا چمچ

ادرک لہسن کا پیسٹ: 2 چائے کے چمچ

ہری مرچ (پسی ہوئی): 2 کھانے کے چمچ

ہرا دھنیہ: آدھی گڈی

ہری مرچ (ثابت): 4 عدد

کریم: آدھا کپ

تیل: 2 کھانے کے چمچ

مکھن: 50 گرام

زیرہ: 1 چائے کا چمچ

لہسن کے جوئے: 4 عدد

ترکیب:

سب سے پہلے مسور کی دال میں ہلدی، نمک اور ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر ہلکی آنچ پر پکائیں۔جب دال گل جائے تو اس میں پسی ہری مرچ، ہرا دھنیہ، ثابت ہری مرچ اور کریم ڈال کر چولہا بند کر دیں۔

پھر فرائنگ پین میں تیل گرم کر کے مکھن، زیرہ اور لہسن کے جوئے ڈال کر گرم کریں اور دال پر تڑکا لگا دیں۔مزے دار دال مکھنی تیار ہے۔

____________

چکن کپ کیک


اجزاء:

بریڈ سلائسز: 12 عدد

مکھن: 4 کھانے کے چمچ

لہسن: حسب ذائقہ

نمک: حسب ذائقہ

کالی مرچ: حسب ذائقہ

چکن: ایک کپ ابلی اور ریشہ کی ہوئی

بند گبھی: آدھا کپ فرائی کی ہوئی

ہرا دھنیہ: آدھا کپ

ہری مرچ: 2 کھانے کے چمچ

سرکہ: 1 کھانے کا چمچ

سویا سوس: 2 کھانے کے چمچ

موزریلا چیز: ایک کپ

ترکیب:

گول کوکی کٹر کی مدد سے بریڈ سلائس کو بیچ سے کاٹ کر کنارے الگ کرلیں۔اب مکھن کو پگھلا کر نمک اور کالی مرچ شامل کریں۔مکھن والے آمیزے سے کپ کیک ٹرے کو برش کریں۔اب بریڈ سلائس کو کپ کیک ٹرے میں رکھیں۔مکھن کو پگھلا کر چکن شامل کر کے اسٹر فرائی کرلیں۔پھر اس میں ہری مرچ، نمک، کالی مرچ، سرکہ، سویا سوس، بند گوبھی اور ہرا دھنیہ شامل کریں۔

چکن کے ساتھ کپ کیک بیس میں ڈال کر اوپر سے موزریلا چیز ڈالیں۔اب اسے 180 ڈگری سینٹی گریڈ پر 10 سے 15 منٹ یا گولڈن ہونے تک اوون میں بیک کریں۔مزیدار چکن کپ کیک تیار ہیں۔

____________

ریشمی کباب


اجزاء:

قیمہ: آدھا کلو

پیاز: ایک عدد

ہری مرچ: چھ عدد

 ہرا دھنیہ: آدھی گٹھی

پودینہ: آدھی گٹھی

ادرک: ایک چھوٹا ٹکڑا

نمک: ایک چائے کا چمچ

 سفید مرچ: آدھا چائے کا چمچ

 کالی مرچ: آدھا چائے کا چمچ

 گرم مصالحہ: ایک چائے کا چمچ

 لال مرچ: آدھا چائے کا چمچ

 زیرہ (بْھنا ہوا): ایک چائے کا چمچ

ترکیب:

اوپر دیے گئے تمام اجزاء کو قیمے میں شامل کر کے گرائینڈر میں باریک پیس لیں۔ اس مکسچر کو ایک گھنٹے تک فریج میں میرینیٹ کے لیے رکھ دیں۔ پھر کباب کے مسالے کو سیخوں پر لگائیں اور باربی کیو کریں۔ نان اور سلاد کے ساتھ پیش کریں۔

__________

ملاشین فرائیڈ فش


اجزاء:

فش فلے آدھا کلو

نمک حسبِ ذائقہ

کالی مرچ آدھا چائے کا چمچ (پسی ہوئی)

میدہ دو کھانے کے چمچ

تیل ایک چوتھائی کپ

ادرک ایک درمیانہ ٹکڑا (باریک کٹی ہوئی)

لہسن کے جوئے دو سے تین عدد (باریک کٹے ہوئے)

پیاز ایک عدد (باریک کٹی ہوئی)

لال مرچ ایک عدد (تازہ، سلائس میں)

لال مرچ آدھا چائے کا چمچ (پسی ہوئی)

براؤن شوگر ایک چائے کا چمچ

سویا سوس دو کھانے کے چمچ

لیموں کا رس ایک کھانے کا چمچ

پانی حسبِ ضرورت

ترکیب:

پہلے فش فلے کو چوکور ٹکڑوں میں کاٹ کر ہلکا سا نمک اور پسی کالی مرچ میں میری نیٹ کرکے خشک میدے میں کوٹ کریں اور ہلکے سے تیل کے ساتھ شیلو فرائی کر لیں کہ خستہ ہو جائے۔جب دونوں طرف سے رنگ آجائے تو نکال کر ایک طرف رکھ دیں۔اب باقی بچا تیل ایک کڑاہی میں گرم کرکے اس میں ادرک، لہسن کے جوے، پیاز اور تازہ لال مرچ شامل کرکے اتنا بھونیں کہ پیاز نرم ہو جائے۔اب اس میں پسی لال مرچ، براؤن شوگر، سویا سوس، نمک، لیموں کا رس اور آدھا کپ پانی شامل کریں اور آنچ تیز کرکے اچھی طرح سے بھون لیں۔جب ساس تھوڑا سا گاڑھا ہو جائے تو فرائی کی ہوئی مچھلی کے اوپر ڈال کر سرو کریں۔چاہیں تو ڈش آؤٹ کرتے وقت یہ ساس ڈالیں تاکہ مچھلی کی خستگی برقرار رہے۔پیش کرتے ہوئے ساتھ میں فرنچ فرائز بھی رکھ لیں تو زیادہ مزا آئے گا۔

_____________


Image result for سبزی پنیر پستا

سبزی پنیر

اجزاء:
آلو آدھا کلو
املی کا گودا دو کھانے کے چمچ
شملہ مرچ ایک کپ کیوب کاٹ لیں
بند گوبھی ایک کپ( کیوب کاٹ لیں
ٹماٹر ایک کپ( کیوب کاٹ لیں
گاجر ایک کپ( کیوب کاٹ لیں)
بے بی کارن ایک کپ( چھوٹے ٹکڑے کریں
کاٹیج چیز ایک کپ
ثابت زیرہ ایک چائے کا چمچ
تیز پات دو سے تین عدد
دہی چار کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ ایک کھانے کا چمچ
میتھی دانہ ایک چائے کا چمچ
کلونجی ایک چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پائوڈر ایک چائے کا چمچ
نمک حسب ذائقہ
تریل حسب ضرورت

ترکیب:
تیل گرم کریں ۔ پھر ا س میں زیرہ ، کلونجی ، ثابت زیرہ ، میتھی دانہ اور تیز پات ڈال کر کڑکڑائیں اس کے بعد ادرک لہسن ڈاک کر فرائی کریں ْ
اب ویجی ٹیبل اور دہی شمال کریں پھر نمک ، لال مرچ پائوڈر اور ہلدی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں ۔ دھیمی آنچ پر پکائیں ۔
اس کے بعد املی کا گودا شامل کریں اچھی طرح بھون لیں ۔ اب کاٹیج چیز شامل کر کے اچھی طرح مکس کریں ۔
گرم گرم پیش کریں ۔
   _____________________________

Chicken Sopas garnished with boiled eggs, green onions, and fried shallots in soup mugs

Chicken Sopas

Chicken Sopas is the ultimate comfort food! With chicken, macaroni, vegetables, hot dogs, and flavorful broth, this Filipino-style soup is creamy, delicious, and the best way to warm up on cold winter days.

Prep Time20 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 20 mins Course: Soup Cuisine: Filipino Keyword: chicken sopas Servings:  Servings Calories: 487kcal Author: Lalaine Manalo

Ingredients

2 pounds bone-in chicken parts1 onion, peeled and quartered1 teaspoon peppercorns4 cloves garlic, peeled and crushed2 bay leavessalt and pepper to taste10 cups water1 tablespoon canola oil4 hot dogs, sliced diagonally into 1/2-inch thick1 onion, peeled and chopped2 stalks celery, cubed2 large carrots, peeled and cubed2 cups uncooked elbow macaroni pasta1 can (12 ounces) evaporated milksalt and pepper to taste1/2 small napa cabbage, chopped4 hard-boiled eggs, peeled and halvedgreen onions, chopped

 Instructions

In a large pot, combine chicken, quartered onions, peppercorns, garlic, bay leaves, 1 tablespoon of salt, and 10 cups water. Over medium heat, bring to a boil, skimming scum that may float on top. Once the broth clears, lower heat and cover. Continue to cook for about 20 to 30 minutes or until chicken is cooked through and fork-tender. With a slotted spoon, remove chicken from the broth.Allow chicken to cool to touch, pull meat from the bones, shred and set aside. Return the bones to the pot and bring to a boil. Lower heat, cover, and simmer for at least 30 minutes to 1 hour. Using a fine-mesh sieve, strain Using a fine mesh sieve, strain broth to remove sediments and reserve about 8 cups.In another pot over medium heat, heat oil.  Add hot dogs and cook, stirring regularly, for about 1 to 2 minutes or until lightly browned. With a slotted spoon, remove from pan and drain on paper towels. Keep warm.Add the chopped onions, celery, and carrots to the pan. Cook, stirring regularly, for about 3 to 5 minutes or until softenedAdd macaroni and cook, stirring regularly, for about 1 to 2 minutes.Add the reserved broth and bring to a boil.  Lower heat and simmer, stirring occasionally, for about 8 to 10 minutes or until pasta is tender.Add evaporated milk, shredded chicken, and hot dogs. Continue to cook simmer until heated through. Season with salt and pepper to taste.Add napa cabbage and cook for about 1 minute or until tender-crisp.To serve, ladle soup in individual bowls and garnish with eggs and green onions, if desired. Serve hot.

  _____________________________





CATHEDRAL WINDOW JELLY DESSERT

Image result for CATHEDRAL WINDOW JELLY DESSERT

PREP TIME
6 hours 25 mins



TOTAL TIME
6 hours 25 mins

Serves: 8 servings



INGREDIENTS

Colored Gelatin

1 (3oz/85g) box of strawberry jelly powder
1 (3oz/85g) box of lime jelly powder
1 (3oz/85g) box of lemon or mango jelly powder
1 cup boiling water per 3 oz box
cup cold water per 3 oz box



Cream Jelly

½ cup pineapple juice
½ cup condensed milk
½ cup heavy cream
4 tbsp sugar
¼ tsp salt
1 ½ cups water
3 tbsp unflavoured gelatin
1 cup boiling water



INSTRUCTIONS

In three separate mixing bowls, completely dissolve the contents of each envelope of flavored jelly powder in 1 cup boiling water. Stir in cup cold water to each. Transfer each gelatin flavor in square or rectangular containers and refrigerate until they set. Cut the flavored gelatin into cubes and arrange in your preferred jelly molds (I used a silicone bundt pan).
In a medium bowl, combine pineapple juice, condensed milk, heavy cream, sugar and salt. Stir with wire whisk until incorporated. Set aside.
In another mixing bowl, combine 1½ cup water and 3 tbsp unflavored gelatin powder. Stir until the powder completely dissolves. Allow the mixture to rest for 10 minutes.Gently add 1 cup boiling water to the gelatin mixture then continue stirring until the mixture is clear.
Pour the gelatin mixture into the milk mixture, whisking until well incorporated. Pour this gelatin-milk mixture evenly over the jelly cubes in the mold. Allow to set in the fridge for at least 4 hours or overnight.
To serve, turn the jelly dessert out onto a serving plate.
Enjoy!
 _____________________________

ONION BHAJIS



Crispy Onion Bhajis make the perfect naturally gluten free and vegan snack or starter. Light, crispy, and completely moreish!
PREP TIME10 minutes
COOK TIME15 minutes
TOTAL TIME25 minutes

INGREDIENTS
2 white onions, sliced or spiralized using the flat noodle blade
3/4 cup | 105 gram flour/chickpea flour
1/2 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
1 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon ground tumeric
1 green chili, , deseeded and finely chopped
2 tablespoons freshly chopped cilantro
1 teaspoon lemon juice
5-6 tablespoons water
coconut oil for frying



INSTRUCTIONS
Place the flour, baking powder, salt, cumin, tumeric, chili, cilantro, and lemon juice in a large bowl and whisk to combine. Add in the water.
Once you've got a thick batter, add the onions slices and stir to coat with the batter. I find this step is easiest if you just mix with your hands.
Heat a large wok on the stove top on a medium heat and melt enough coconut oil so that you've got about a half inch layer of oil.
Carefully drop tablespoons of the batter into the hot oil cooking about 3-4 bhajis at a time. Fry for about a minute on each side and then flip the bhajis to get the other side until golden. Remove each bhaji with a slotted spoon and place on a plate lined with a paper towel to drain the excess oil. Continue until all of you batter in gone.
Serve these hot on their own or with a cucumber mint raita and enjoy!



______________________________________________________


MUSHROOM STUFFED POTATO CAKES




Makes – 8-10 cakes



Ingredients
1 kg potatoes, peeled and diced
3/4 cup gluten-free plain flour. Regular plain flour will also work
Salt & pepper to taste
For the mushroom filling
250g mushrooms, finely diced
1 medium onion, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped
15g dill, roughly chopped
1 tbsp oil
2 tbsp lemon juice
Salt & pepper to taste
Pinch of chilli flakes
More oil for frying



Method
Add the diced potatoes to a large pan and cover with water. Bring to a boil, lower the heat and leave to simmer until cooked through (20-30 minutes). Drain, mash and season well with salt and pepper. Leave to cool while you make the filling.
Heat 1 tbsp oil in a frying pan and sauté the onions for about 5 minutes. Add the garlic, mushrooms, lemon juice, chilli flakes and season to taste with salt and pepper. Cook for about 15 minutes or until the mushrooms and soft and most of the liquid has evaporated. Take off the heat and fold in the chopped dill.
Mix the flour into the mashed potatoes and start shaping. Take a couple of tablespoons of the dough and flatten them out into flat patties. Add about a tablespoon of the mushroom mixture in the middle, then top with more of the potato mixture and shape into round potato cakes.
Heat some oil in a frying pan on high. Once the oil is hot, add the potato cakes and cook on each side for about 2 minutes or until golden brown.
Enjoy!
______________________________________________________

Methi Poori:


Ingredients:

1 cup whole wheat flour
1+1/2 handful all purpose flour
1 cup methi leaves
1/2 tsp ajwain
1 tbsp curds
1/4 cup milk
1 tbsp oil
salt to taste
oil for deep frying



Method:

Carefully remove the methi leaves from the stems,take care not to retain any of the stems,otherwise poori might not fluff up.Wash the leaves and finely chop them and mix in salt and turmeric powder and leave it aside for 5 mins.Squeeze out the extra water from it.
Sieve wheat flour and all purpose flour and mix well.
Add chopped methi leaves,curds,ajwain,salt and oil to it and mix well.Pour milk and water in middle and mix the dough using three fingers(or prepare normally) and knead well until you get a smooth stiff and pliable dough.The dough should be little stiffer than roti dough.Grease oil all over the dough and leave it aside for half an hour.
When you are ready to make pooris,heat the oil in a thick bottomed frying pan over low flame.
Make small rounds out of it and flatten it into small poori's applying oil or flour.Roll it carefully taking care to avoid the folds forming while making pooris.
Deep fry in medium hot oil until it puff's up.Try to slightly press the pooris with handle after it is dropped in the oil which helps in puffing up completely.
Serve hot with potato masala or curry of your choice.
______________________________________________________

Potato Masala:




Ingredients:

3 big potatoes
1 big onion,roughly sliced
4-5 green chillies,slit and chopped
a sprig of curry leaves
1 tbsp chopped coriander
1 tbsp besan/chickpeas flour
1/4 tsp turmeric powder
1 tbsp chana dal
1 tsp urad dal
1/2 tsp mustard seeds
a pinch of hing
juice of half lemon
2 tsp oil
salt to taste

Method:

Pressure cook potatoes for 3 whistles until soft.Peel the skin and mash it roughly with fork or hands,do not mash it completely it should be chunky.
Heat oil in a pan and crackle mustard seeds.Add chana dal and urad dal and fry until the dals turn slight brown.
Add curry leaves,green chillies and hing and fry well.
Add the chopped onions and fry until the onions are translucent and add slightly mashed potatoes and stir well.
Mean while in a small bowl mix besan with one cup of water and whisk well to get a uniform mixture with out any lumps.
Add turmeric powder and enough salt to it and mix well.
Add the besan mixture and cover it and cook for 4-5 mins over low flame until the rawness from besan mixture disappears.
Add more water if you want your gravy bit thin,add water and boil according to the desired consistency.
Add lemon juice and chopped coriander and give a nice stir and remove it from stove immediately.
Serve it hot with poori/chapathy.



Note:
For variation you can add fresh or frozen green peas to the curry.
You can add tomato along with onions which makes the curry taste bit different.
You can avoid lemon juice in the above curry.
______________________________________________________


ALOO MASALA PURI

 Prep Time15 minutes
 Cook Time10 minutes
 Total Time25 minutes
 Servings16 pooris



Ingredients
1 cup Whole wheat flour
1/4 cup Semolina/Suji/Rava
2 cup Potato boiled & mashed
Salt to taste
1 tsp Cumin seeds
1 tsp Red chili powder
1/2 tsp Turmeric powder
1 tbsp Coriander powder
1 tsp Garam masala
1 tbsp Kasoori methi
1 tbsp Chilli flakes
Oil for frying
Water as needed

Instructions
Collect all the required ingredients.
In a wide bowl, add whole wheat flour, semolina, and all the spice powders like (salt, red chili powder, turmeric powder, coriander powder, garam masala, kasoori methi, cumin seeds, and chili flakes).
Mix the spices and flour well.
Then add mashed potatoes and mix everything really well.
Now start adding water in small portions and knead the stiff dough (NOT SOFT like chapati/roti dough).
Cover it with another bowl or plate or plastic wrap. Let it rest for 15 minutes and then use for making the pooris.
After 15 minutes is done, grease your hands with some oil and knead the dough again until smooth.
Let us now divide the dough into small lumps. Make small lemon sized balls between your palms.
Roll it out into a poori with 2 to 3-inch diameter. Grease the rolling board with some oil to prevent poori from sticking to it.  It should not be too thin or too thick. Never use any dry flour while rolling as a dusting. Otherwise, flour will burn while frying and then that burnt black flour particle will stick to the next poori.
Roll few pooris and keep them in a plate. Poori should be rolled at even thickness. If it is thin from one side and at some part it is thick then it will not puff up while frying.
Heat enough oil in a wok or a pan for deep frying the pooris.
Reduce heat to medium and place a rolled puri into the oil and with very gentle pressure press with the back of a slotted ladle till it puffs up. When the poori turns little brown from beneath, flip the side and continue frying until it gets little golden brown.
The poori is golden brown from the other side as well till it attains a light golden shade. Place the poori over an absorbent paper towel to absorb excess oil.
Serve these tempting pooris steaming hot with pickle, curd, chutney or any other sabzi you relish eating the most. In fact, you can pack these super yummy aloo masala pooris in your lunch or for an outing.



Notes
Adding less water is the key for crispy, poori that stays puffed for a long time.
Add water little by a little while kneading the dough as aloo has the water content in it.
Adjust the spices according to your taste.
You can use the same dough to prepare chapathi. but make sure to knead dough soft.
Do not forget to add semolina as they help to remain aloo poori crispy longer.
Do not use Kashmiri red chili powder. Use other varieties which is spicy to save your oil without turning red.
If you do not have Kasuri methi on hand replace with finely chopped coriander leaves.
While rolling out the pooris make sure you roll it out from the edges and not at the center. Poori should not be thin at the center and thick on the edges. While rolling out the pooris make sure you roll it out evenly.
While deep frying the pooris make sure that the oil is hot sufficiently else the poori will not puff up.
______________________________________________________


Bedmi Poori



Lentils & wholewheat flour puffed bread



 Prep Time 15 minutes
 Cook Time 20 minutes
 Total Time 35 minutes
 Servings 20 -22 pooris

Ingredients
2 cups of wholewheat flour atta
½ cup of fine semolina sooji/rava
¼ cup Moong dal
¾ cup Urad dal
1-2 tbsp of oil for kneading + for frying
A generous pinch of salt
1 tsp coriander powder
1-2 green chilies minced or chopped very fine
piece A small of ginger grated or minced
¼ tsp garam masala
½ tsp turmeric powder
½ tsp red chili powder
A pinch of powdered asafoetida hing



Instructions
Soak the moong dal and urad dal together for 3-4 hours. Strain the water and pulse the lentils with all the spices, ginger and green chilies in a blender to make a course paste. It should be too runny and only add water if required, spoon by spoon.
In a mixing bowl, take atta + sooji + 1 tbsp of oil and gently fold with your hands. Then add the lentils paste and knead the dough using little lukewarm water. Grease your hands if the dough gets too sticky and keep kneading. Towards the end, the dough should be slightly firm and pliable.
Cover the dough with plate or a damp kitchen towel and keep aside for half an hour. After that, knead it once again for about a minute to get shiny and a non-sticky dough ready to be fried.
Heat the oil for frying in a wok. Pinch small and equal sized portions from the dough and roll them into balls and slightly flatten them between your palms. Keep a few dough balls ready while the oil is getting hot in the wok.
 Once the oil reaches the desired heating point (check by dropping a pinch of dough into the oil, and if it sizzles up, the oil is ready)- Roll these balls into small flat discs of 3-4 inches diameter and gently slip them into the oil in batches of 1-2 each time (depending on the size of the wok and your speed)
Fry the pooris at medium gas, flipping and turning the sides, till each of them turns light brown. Serve them hot and fresh with your choice of curry.
Recipe Notes
Go to the original recipe to check more poori recipes and the dishes you could serve these with
You could make these with just one dal (either Moong or Urad) if you like or you can change the proportion as per your desired taste.
You could also add a tbsp. of kasuri methi to the dough while kneading.
______________________________________________________


Kothimira perugu pachadi



 Prepare time: 30 min Cook: 30 min Serves: 2 Cuisine: Andhra



 Ingredients
2 cups packed fresh coriander leaves
3/4 cup grated fresh coconut
 1 2 green chillis
 1 1/2 cups thick curd (adjust according to consistency required)
 salt to taste
For seasoning/poppu/tadka:
 1/2 tsp mustard seeds
pinch of hing/asafoetida (optional)
8 10 fresh curry leaves
1/2 tsp split black gram (minappa pappu)
 1/2 tsp chana dal (optional)
 1 dry red chilli, de seed and tear (optional)
  1/2 tsp oil



Method for making Kothimira perugu pachadi
Grind fresh coriander leaves, grated coconut, green chillis and salt to a fine paste without adding any water.
Transfer the ground paste onto a serving dish and combine with beaten curd.
Heat oil in a pan, add mustard seeds and let them pop, add the split gram dal, chana dal and let it turn red. Add the curry leaves, red chillis and asafoetida and toss for a few seconds. Turn off heat and pour over the coriander-curd mixture. Combine.
Serve with white rice or rotis
______________________________________________________


Dahi Aloo 
potatoes in yogurt gravy




Ingredients:

Potato or aloo – 3, big (If using baby potatoes, use about 10)
Onion – 1 small (finely chopped)
Cloves – 2
Cinnamon – small piece
Garam masala powder – 2 tsp
Ginger-garlic paste – 1 tbsp
Coriander or dhania powder – 1tbsp
Amchur powder or dry mango powder – 1 tsp
Turmeric powder – ½ tsp
Red chili powder – 1 tsp
Yogurt or curd or dahi – 1 cup (well beaten) + 1/2 cup water
Coriander leaves – to garnish
Salt – to taste
Oil – 2 tbsp
Mustard seeds – 1 tsp
Green chili – 3 (slit)
Mango achaar or mango pickle – 1 tbsp, optional

Procedure:
First, cook the potatoes till they are completely soft. Peel them and cut them into bite size pieces.
Fry them in 1 tsp oil till it turns into light golden color.
Transfer to a bowl and set aside.
In the same pan, add the remaining oil and let it heat.
Add the mustard seeds, cloves, cinnamon and green chili. Let them pop.
Add the ginger garlic paste and onions. Fry for few minutes.
Add the coriander powder, dry mango powder, turmeric and red chili powder.
Fry till the masala is well cooked.
Remove from heat and add the well beaten curd.
Mix well and then add the potatoes, garam masala powder and coriander leaves.
Adjust the seasoning and add the pickle. Give a good mix and serve warm.
  
Note:
The pickle or achaar gives a mild spice.
Sour curd is preferable.
Serve this dahi aloo with any rice recipes like biryani, pulao and even parathas and roti.
______________________________________________________


LAHSUNI METHI KA RAITA
(GARLIC AND FENUGREEK LEAVES IN YOGURT)




Methi Raita - a delicious yogurt dip flavored with garlic and fenugreek leaves. It is one of the best fenugreek recipes and perfect as a side dish to serve with you lunch or dinner.

 Prep Time5 minutes
 Cook Time10 minutes
 Servings2



Ingredients
for methi raita recipe
1 cup fenugreek leaves (fresh methi leaves) finely chopped
3/4 cup  yogurt whisked well
2-3 cloves garlic finely chopped
1/2 teaspoon cumin seeds
1 teaspoon lemon juice
1/4 teaspoon green chilli crushed coarsely or chopped finely ( you can adjust accordingly)
1/2 teaspoon sugar
1/4 teaspoon salt
Black salt to taste
2 teaspoon oil 10 ml
for tadka
3 cloves garlic
2 teaspoon oil 10 ml
A pinch of Kashmiri red chilli powder

Instructions
how to make methi raita
In a pan, heat 2 teaspoons of oil
Add cumin seeds and fry until aromatic
Then, add chopped garlic and fry until golden and aromatic
Add green chilli and chopped methi leaves, sauté well on high heat for another few seconds
Then, add sugar and 1/4 teaspoon salt and cook on high for another minute. Do not cover and cook
Take it off the heat and keep aside for few minutes until completely cool
Then, in a bowl, add whisked yogurt, cooked methi, black salt to taste, lemon juice and mix well
You may add water and adjust the consistency of raita along with seasoning as per your preference.
For tadka:
For tadka, firstly, heat 2 teaspoon oil in a small pan
Add chopped garlic and fry until golden
Switch off the heat and immediately add pinch of red chilli powder
Pour this tempering over the raita and serve
Nutrition Facts
Methi Raita
Amount Per Serving
Calories 144Calories from Fat 99
% Daily Value*
Total Fat 11g17%
Saturated Fat 2g10%
Cholesterol 11mg4%
Sodium 339mg14%
Potassium 160mg5%
Total Carbohydrates 8g3%
Sugars 5g
Protein 3g6%
Vitamin A1.8%
Vitamin C4.6%
Calcium12.5%
Iron1.8%




How To Make Methi Raita Recipe
To make methi raita, In a pan, heat 2 teaspoons of oil
Add cumin seeds and fry until aromatic
Then, add chopped garlic and fry until golden and aromatic
Add green chilli and chopped methi leaves, sauté well on high heat for another few seconds
Then, add sugar and 1/4 teaspoon salt and cook on high for another minute. Do not cover and cook
Take it off the heat and keep aside for few minutes until completely cool
Then, in a bowl, add whisked yogurt, cooked methi, black salt to taste, lemon juice and mix well
You may add water and adjust the consistency of raita along with seasoning as per your preference.
For Tadka:
For tadka, firstly, heat 2 teaspoon oil in a small pan
Add chopped garlic and fry until golden
Switch off the heat and immediately add pinch of red chilli powder
Pour this tempering over the methi raita and serve
______________________________________________________


Lahsooni Methi paneer




Ingredients

Oil - 4 tbsp
Garlic - 3 tsp Finely chopped
Onion - 1 cup Finely chopped
Ginger - 1 inch piece grated
Yogurt - 1/4 cup
All purpose flour - 1 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Kashmiri red chilli powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Salt to taste
Fresh cream - 2 tbsp
Kasuri methi - 2 tbsp
Paneer - 200 g
Lemon juice - 2 tsp
Honey - 1 tsp
For the tadka
Ghee - 1 tsp
Garlic - 1 tsp Chopped



Instructions
Heat oil in a heavy bottom pan.
Once the oil is hot, add garlic and fry for a few seconds.
Add onion and ginger and fry till onion turns slightly brown.
Whisk yogurt with flour and add it in the pan.
Cook for a minute.
Add coriander powder, Kashmiri red chilli powder, turmeric powder, garam masala powder and salt.
Add little water and cook for a minute.
Add paneer, cream, kauri methi, lemon juice and honey and cook for 2-3 minutes.
Add water if required and cook for another minute.
For the tadka
Heat ghee in a pan.
When the ghee is hot, add garlic and fry till they turn light brown.
Pour the tadka over the curry.
Serve hot with Laccha Paratha or Naan.
______________________________________________________


Malai Kofta
Indian Cottage Cheese Dumplings in a Creamy Gravy




Ingredients For Kofta:

Paneer - 300 g
Boiled potato - 1 medium size
Ginger - 1/2 tsp grated
Green chili - 1 tsp finely chopped
Coriander - 1 tbsp finely chopped
Salt to taste
Garam masala powder - 1/2 tsp
Cornflour - 2 tbsp
Cashewnuts - 1 tbsp finely chopped
Grated dry coconut - 1 tbsp
Raisins - 1 tbsp chopped
Oil for frying

For curry:

Butter - 2 tbsp
Oil - 2 tbsp
Cloves - 3-4
Black peppercorns - 4-5
Black cardamom - 2
Cinnamon - 1 inch stick
Ginger garlic paste - 2 tsp
Tomato puree - 4 tbsp
Chili powder - 1/2 tsp
Cashew nut paste - 2 tbsp soak a few cashew nuts in water for 15 minutes and grind in a blender to make a paste
Milk - 1 cup
Fresh cream - 3 tbsp
Honey - 1 tbsp
Salt to taste
Lemon juice - 2 tsp
Kasuri methi - 2 tsp



Instructions For Kofta:
Mix cashew nuts, grated coconut and raisins in a bowl.
Keep aside.
Mix all the remaining ingredients in another bowl.
Take small amount of the paneer mixture and make a little space in the center.
Fill some coconut mixture in the center and bring back the ends together and make a round kofta.
Make all the koftas in the same manner.
Heat oil in a non stick pan and fry the koftas on medium heat till golden brown.
Remove the koftas on a tissue lined plate.
Keep aside.

For Gravy:
Heat butter and oil in a pan.
First, add cloves, black peppercorns, black cardamom and cinnamon and fry for 20 seconds.
Then, add ginger garlic paste and fry for a minute.
Later, add tomato puree and fry for another minute.
Next, add cashew nut paste, chili powder and milk and cook for 2-3 minutes.
Lastly, add fresh cream, honey, salt to taste, lemon juice and kasuri methi and cook for a minute.
Adjust the consistency of the gravy by adding little water and cook till the mixture comes to a boil.
Add the koftas in the gravy and give it a boil.
Garnish with fresh coriander.
Serve hot with Naan or Laccha paratha.
______________________________________________________


Moong Dal Chilla




Moong Dal Chilla - is a nutrition packed yummy savoury Indian pancakes or crepes made with split yellow lentils, spinach and spices. An ideal way to include the palak (spinach) along with lentils to kids or toddlers meal. A healthy wholesome meal for all ages.

 Prep Time10 minutes
 Cook Time30 minutes
 Soaking time4 hours
 Total Time40 minutes
 Servings10 nos

to prepare moong dal chilla

250 grams split husked moong dal (yellow moong dal)
1/2 cup yoghurt whisked
3/4 cup spinach finely chopped
1 nos onion medium size, finely chopped
1/4 cup coriander leaves finely chopped
2 teaspoon ginger-green chili paste
3/4 teaspoon cumin seeds
1/2 teaspoon turmeric powder
3/4 teaspoon red chili powder
Juice of 1 lemon
Salt to taste
Oil for cooking



Instructions
how to make moong dal chilla recipe
To start with, firstly, clean, wash and soak the moong dal for 4 to 5 hours.
Then, drain the water completely and add the sokaed moong dal in a grinder. Grind it to fine paste, without using any water
Once the moong dal paste is ready, add it to a large bowl. Then, add remaining ingredients and combine well.
Add little water and adjust the consistency to a creamy thick thats coats the back of the spoon.
Once the batter is ready, heat flat bottom griddle and grease it with oil.
Then, pour a ladle full or two of batter depending upon the size of the moong dal cheela you want to make. Let it cook well until the base gets light golden brown color and the top of cheela gets dried.
Now, drizzle oil on the top, flip it and cook on another side until done. Serve them hot immediately with any chutney of your choice.
______________________________________________________


Rustic Carrot-Banana Bread with Walnuts






vegan, 8 servings

dry:
1 1/3 cups gluten-free flour (Bob's Red Mill used)
1 tsp ground flax seeds
1/2 tsp salt
3/4 tsp cinnamon
1/8 tsp cayenne
1/2 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp xanthan gum

wet:
1/4 cup maple syrup
3 very ripe bananas, mashed
1 orange, juiced + pinch of zest (room temperature)
2 Tbsp extra virgin coconut oil, melted
1/4 tsp vanilla extract - optional
1/4 tsp fresh ginger, grated

fold in:
2 medium carrots, grated
3/4 cup rolled oats or oat flour
3/4 cup raw walnuts, chopped

optional cinnamon cream topping:
1/2 cup raw cashews, soaked
1/4 tsp cinnamon
2-3 Tbsp non-dairy milk
1 Tbsp maple syrup, grade B

Directions:
1. Line a loaf pan with parchment paper or grease with coconut oil.
2. Preheat oven to 410 degrees.
3. Combine the wet ingredients in a large mixing bowl, mashing the bananas very well with the sweetener, citrus juice and oil.
4. Fold in the dry ingredients until a thickened batter forms.
5. Fold in the fold-in ingredients.
6. Pour batter into pan and sprinkle a few rolled oats over top. I like to add a sprinkle of coarse sugar or a drizzle of sweetener over top too.
7. Bake at 410 for twenty minutes, then reduce heat and bake for an additional 15 minutes at 350. The loaf will firm up a bit as it cools, but keep in mind that this is a hearty, more dense loaf because it is gluten-free and contains a lot of knobby, dense ingredients. Tons of texture in each bits.



8. Cool a bit, slice and serve. Store leftover, covered, in the fridge or freezer and re-warm to serve.




______________________________________________________



Cheese Danish








16 ozs. cream cheese, softened
1 1/2 teaspoons vanilla
1 egg, beaten
1/2 cup sugar
1/2 cup raspberry or apricot jam
2 packages of refrigerated crescent roll dough
4 ozs. sliced almonds

Preheat oven to 350F. Mix cream cheese, vanilla, and sugar in a bowl. Unroll 1 can crescent roll dough on a cookie sheet, sealing perforations. Spread cream cheese filling on dough, leaving 1/4 inch edges. Top with jam. Unroll second can of dough and lay on top of first layer. Seal edges with edge of fork. Brush with beaten egg. Sprinkle with sliced almonds. Bake for 30 minutes. Allow to cool slightly before cutting.





______________________________________________________

Cake Donuts




1−1/2 cups sugar
3 Tblsp. melted shortening
3 large eggs
1 cup milk
1 tsp. vanilla extract
5 tsp. baking powder
1 tsp. salt
2 tsp. nutmeg
2 cups mashed potatoes, cooled
3 to 3−1/2 cups flour
Beat eggs; add sugar, shortening and vanilla. Add mashed potatoes and milk and beat with electric mixer until smooth. Add flour, baking powder, salt and nutmeg. Stir in additional flour to reach batter consistency (this is "by look and feel"−− It should still be somewhat sticky...it will pick up more flour when you roll out the dough on a floured surface). Chill the dough for several hours or overnight. Take a portion of the dough and rough out to about 3/8 to 1/2 inch thickness, using flour as needed to prevent your rolling pin picking up dough. Use a donut cutter and cut out your donuts. Preheat oil in deep fryer to 375F (use a thermometer if you're using a fry daddy!). Fry 3−4 donuts at a time −− turning when they are a nice golden brown. Drain on brown paper bags to remove excess grease.

______________________________________________________

Boston Baked Beans




2 pounds dry beans, California pea beans preferred
            or York State beans
1 teaspoon baking soda
1 pound salt pork
1 medium−size onion
8 tablespoons sugar
2/3 cup molasses
2 teaspoons dry mustard
4 teaspoons salt
1/2 teaspoon pepper

Soak beans overnight. In morning, parboil them for ten minutes with a teaspoon of baking soda. Then run cold water through the beans in a colander or strainer. Dice rind of salt port in one half inch squares. Put half on bottom of bean pot with the whole peeled onion. Add beans, and then the rest of the pork on top. Mix other ingredients with hot water. Pour over beans. Put in 300F oven for six hours. You can't let the pot just set in the oven. You've got to add water as necessary to keep the beans moist. And you can't be impatient and add too much water at a time and flood the beans.


______________________________________________________


Black Eyed Pea Cornbread



1 lb. ground beef
1 cup canned black−eyed peas, drained
1 cup onion, chopped
3/4 cup cream−style corn
1 cup cornmeal
1/2 cup flour
1 cup buttermilk
1/4 cup cooking oil
2 eggs, slightly beaten
1 tsp. Salt
1/2 tsp. Baking soda
2 jalapeno peppers, chopped
1 cup Cheddar cheese, grated



Brown meat and drain well. Break into small pieces. Add other ingredients in order given. Mix well. Place in 13−by−9−by−2 inch pan that has been well greased. Cook at 350 degrees for 45 minutes, or until done.


______________________________________________________

A&W Onion Rings
1 cup McCormick Golden Dipt Tempura batter mix
1/4 teaspoon onion powder
1/8 teaspoon ground black pepper
1/2 cup water
1/4 cup beer
 1 extra large white onion, sliced 3/8" thick
6 cups vegetable oil in your deep fryer



Preheat the deep fryer to 375F Combine the tempura mix with the spices and liquid to make a batter using a fork. There will be some small lumps; don't worry about those. Slice the onion, and separate all of the rings. Dip the individual rings in the batter, and drop into the preheated oil. Deep fry 3−5 minutes until golden brown. Remove to a paper towel lined plate, salt lightly, and serve hot. 

______________________________________________________

Cheese and Mushroom Toast
1 - 2 min

3 slices white bread (sandwich loaf)
100 g mushrooms in oil, finely chopped
20 g cheese, grated
After cutting the crusts off the bread, spread the finely chopped mushrooms over each slice.
Sprinkle with grated cheese and cut each slice into four.
Lay the pieces in a microwaveable dish and cook at 750 W for 1-2 minutes.

______________________________________________________



Asparagus and Cheese Soup
Serves 4 | 28 -35 min

750 g fresh asparagus
2 onions, thinly sliced
1 litre stock
3 tablespoons olive oil
125 g cream cheese
Salt
Pepper



Place the oil and onion in a microwaveable dish. Cook uncovered for 3-4 minutes at 750 W.
Cut off the asparagus tips and set aside.
Cut the asparagus spears into 5 cm slices, making sure you discard the woody end, and combine with the onion. Cook uncovered for 5 minutes at 750 W.
Add the stock, cover, and cook for a further 15-20 minutes at 500 W, stirring from time to time.
Stir in the cream cheese and blend until you are left with a smooth creamy mixture.
Add the asparagus tips. Heat at 750 W for 5-6 minutes. Season to taste with salt and pepper.
An extra special touch:
If you like the flavour, when you add the asparagus tips you may also sprinkle in two tablespoons of dill.



______________________________________________________



Tomato Soup
Serves 4 | 26 -33 min

750 g ripe tomatoes
2 tablespoons olive oil
1 onion, thinly sliced
1 clove garlic, crushed
1 tablespoon tomato sauce
1 carrot, finely chopped
500 ml vegetable or chicken stock
1 teaspoon sugar

Make a slit in the tomatoes and microwave them at 750 W for 6-8 minutes, until they are easy to peel. Peel and dice the tomatoes.
Place the oil, onion and garlic in a shallow microwaveable tray. Cook uncovered for 3-4 minutes at 750 W.
Add the tomato sauce, the diced tomato and the chopped carrot, cover and cook for a further 4-5 minutes at 750 W.
Add the sugar while stirring. Cover and cook for 8-10 minutes at 750 W. Stir until you are left with a smooth, creamy mixture.
Pour over the vegetable or chicken stock and cook, uncovered, for 5-6 minutes at 750 W.
An extra special touch:
Add fresh basil leaves and freshly ground pepper, or scramble some eggs and add them to the soup before serving.



______________________________________________________

Mushroom Soup
Serves 4 | 18 -23 min



250 g mushrooms, cleaned and sliced
30 g butter or margarine
1 small onion, thinly sliced
1 ½ tablespoons flour
250 ml of milk
500 g of vegetable stock
Salt and pepper



Melt the butter for 1-2 minutes at 350 W in a microwaveable dish.
Add the mushrooms and onion, then cook for 8-10 minutes at 750 W; stir halfway through cooking.
Add the flour and stir.
Add the stock, continuing to stir.
Cook at 750 W for 6-7 minutes, stirring twice; add the milk and stir. Cook at 750 W for 3-4 minutes. Mix well and serve.
An extra special touch: Garnish with chopped fresh parsley and serve with toasted bread.



______________________________________________________




Mushroom and Saffron Risotto
Serves 4 | 25 - 28 min

1 small onion, chopped
1 clove garlic, crushed
25 g butter
30 g dried mushrooms
1 sachet saffron
350 g rice
100 ml dry white wine
50 g cheese, grated
700 ml savoury stock (hot)



Soak the mushrooms in warm water, chop into pieces and mix them with the onion and butter in a microwaveable container; cover and cook for 4 minutes at 750 W, stirring once halfway through.
Add the rice and the wine, stir and leave to evaporate, uncovered, for 3 minutes at 750 W.
Pour in the hot stock and saffron. The stock can be heated in a microwaveable container for 5-6 minutes. Stir, cover and cook at 750 W for 6-7 minutes. Cover and continue cooking at 750 W for 7-8 minutes.
Remove from the oven, add the grated cheese and stir well. Season to taste and leave to stand for a few minutes before serving.



______________________________________________________




Cod with olives
Serves 4 | 17 - 19 min

500 g cod cutlets
1 big onion
2 cloves of garlic
4 anchovies in oil
2 teaspoons of capers,
black olives
2 tablespoons of oil
50 ml dry white wine
2 tablespoons of water
3 peeled tomatoes
fresh parsley
salt and pepper



Finely chop the garlic, onion, capers and anchovies in oil. Place them in a microwave proof dish, add oil and two tablespoons of water. Cover and cook for 4-5 minutes at 750 W.
Add the cod, cook uncovered for 3 minutes at 750 W. Turn the fish, add the wine and allow to evaporate for 3 minutes at 750 W.
Pour the tomatoes. Add the olives, a pinch of salt and pepper.
Cover, lower the power to 500 W and continue cooking for another 7-8 minutes. Before serving sprinkle with parsley.



______________________________________________________



Jacket Potatoes
Serves 2 | 16 -20 min

4 large potatoes, with skin (approximately 200-250 g each)

Wash the potatoes thoroughly and prick with a fork. Place in a microwaveable dish, over and cook for 12-15 minutes at 750 W.
Turn the potatoes halfway through and finish by cooking for a further 4-5 minutes, still at 750 W.
An extra special touch:
Make a slit in the potatoes and fill with butter and salt, or melted cheese.



______________________________________________________




Vegetable Ratatouille
Serves 4 | 13 - 16 min



150 g onion
300-400 g aubergines or courgettes
300 g peppers
200 g canned tomatoes
1 bay leaf
1 pinch thyme
1 clove garlic
1 tablespoon oil
Salt
Pepper



Peel and slice the onions, finely chop the garlic and place everything in a 2-litre microwaveable container with the oil. Cover and cook at 750 W for 3 minutes.
Wash the vegetables and dice the aubergines or courgettes,
de-seed the peppers and cut them into strips, then tip everything in the container. Add the bay leaf and mix well to combine the flavours. Cover and continue cooking for 5 minutes at 750 W.
Add the diced tomatoes and continue cooking as above for a further 5-8 minutes. Add the thyme, salt and pepper and stir well.
An extra special touch:
If you like spicy flavours, add chilli and a few pieces of crumbled sausage.



______________________________________________________




Tomato Sauce
Serves 4 | 11 - 13 min

50g of butter
1 medium onion, thinly sliced
1 bulb of garlic, crushed
400g of skinned tomatoes
75g of tomato preserve
1 teaspoon of aromatic herbs, salt, pepper



Place the butter, onion and garlic in a dish and cook for
2-3 minutes at 750 W.
Stir in all the other ingredients, cover with clingfilm and pierce several times.
Cook for 4-5 minutes at 750 W.
Discard the clingfilm and continue cooking for a further
5 minutes at 750 W.



______________________________________________________




Bechamel Sauce
Serves 4 | 5 - 8 min

2 tablespoons of butter or margarine
3 tablespoons of flour
4 ml of milk
salt
nutmeg

Place the butter in a dish, cover and heat at 750 W for one minute.
Stir the flour into the butter, pour in the milk, mixing well.
Cook uncovered at 750 W for 4-7 minutes. Add the salt and nutmeg and beat well using a whisk or beater until you achieve the desired consistency.
For a special touch: Try replacing the milk with meat, vegetable or fish stock to prepare sauces to be served with meat or fish dishes. Try adding two tablespoons of cream to the sauce.



______________________________________________________


Meat Sauce
Serves 4 | 10 -12 min



300 g of minced meat
1 onion, chopped
2 tablespoons of oil
400 g of canned tomatoes
½ stock cube
Salt
Peel and chop the onion.
Place it in a dish with the oil, cover and cook at 500 W for
2 minutes.
Stir in the minced meat, cover and cook for 2 minutes at 750 W.
Add the chopped tomatoes with half of the juice, the stock cube and the salt. Stir, cover and cook at 500 W for 6-8 minutes.
Stir from time to time during cooking. If the sauce is too lquid at the end of cooking time, uncover and continue cooking until reaching the desired consistency.
For a special touch: If you like, you can add finely chopped carrot, celery and onion to the sauce, increasing cooking time if necessary.



______________________________________________________



Hot strawberry Sauce
Serves 2 | 3 - 4 min

400 g of sweetened fresh or frozen strawberries
50 g of blackcurrant jam
1 level tablespoon of potato starch
2 tablespoons of lemon juice
If using frozen strawberries, defrost them for 4 minutes.
Mix all the ingredients in a suitable container.
Cook uncovered at 750 W for 3-4 minutes or until the sauce begins to thicken. Stir twice during cooking.
Serve hot or cold.
For a special touch:
Try this sauce served with vanilla icecream.



____________________________________________________________________


QUICK & EASY 
COMMODITY RECIPES

Preface

To the Cook, the Baker, and All the Food Makers This collection of recipes was gathered specially for American Indians who get commodity foods from the Food Distribution Program on Indian Reservations. American Indians and people who work with them from all over the country sent us some great recipes for using United States Department of Agriculture (USDA) commodity foods. A list of contributors is inside the back cover. From the recipes we received, we picked the ones for this book that:
  • taste good
  • use commodities for at least half of the ingredients
  • use few pots and pans
  • are quick and easy to make

All of the recipes have been tested with commodity ingredients. After each recipe was made, it was taste-tested by American Indians from several different tribes. This is not a diet recipe book. However, many recipes were changed to use less sugar, fat, and salt than usual, but still taste good. As a result, some of the recipe names changed too. The USDA commodity foods used in each recipe are typed in bold letters. The amount of calories, carbohydrates, protein, fat, and sodium for one serving is given at the end of each recipe. This feature will help you to plan and serve healthy meals. Make each recipe as it is in this recipe book. If you change a recipe or the size of the servings, the nutrient information will change too. People who are on special diets and need to be more careful about eating too much sugar, fat, or salt should talk to their doctor, nutritionist, or dietitian.
The meals you cook using these recipes and commodity foods should be nutritious and taste good. Some of the recipes are old and some are new. But all of the recipes should be quick and easy to do.
"May the warm winds of heaven Blow softly on your house May the Great Spirit Bless all who enter in."
Anonymous



Honey-Cornmeal Drop Biscuits

Makes 10 biscuits
1¾ cups master mix (recipe 12) ½ cup Cornmeal ½ cup Milk, made from nonfat dry milk powder 2 tablespoons Honey

  1. Mix all ingredients until a soft dough forms; then beat with a spoon for 30 seconds.
  2. Drop dough by rounded spoonfuls onto an ungreased cookie sheet.
  3. Bake at 450°F for 10-12 minutes, until brown.
_____________________________________________________


Whole-Wheat Flour Tortillas

Makes 10 tortillas
1½ cups Whole-Wheat Flour2½ cups All-Purpose Flour ½ cup Nonfat Dry Milk powder
1 tablespoon plus ¾ teaspoon baking powder½ cup Shortening
1 cup warm water

  1. Combine both flours, dry milk powder, and baking powder in a bowl.
  2. Blend in shortening with a fork until mixture looks crumbly.
  3. Slowly add warm water to mixture, using one hand to work it into a dough.
  4. Divide dough into 10 medium-sized balls. Roll out each ball of dough on a clean cloth until round, flat, and thin.
  5. Cook both sides on a moderately hot griddle without oil until light brown.




_____________________________________________________


Whole-Wheat Flour Tortillas - No Fat


Makes 10 tortillas

1½ cups Whole-Wheat Flour2½ cups All-Purpose Flour½ cup Nonfat Dry Milk powder 1 tablespoon baking powder1½ to 2 cups warm water

  1. Combine both flours, dry milk powder, and baking powder in a bowl.
  2. Slowly add warm water to mixture, using one hand to work it into a dough. Use enough water so that the dough has the right texture and firmness.
  3. Divide dough into 10 medium-sized balls. Roll out each ball on a clean cloth until round, flat, and thin.
  4. Cook both sides on a moderately hot griddle without oil until light brown.

 _____________________________________________________

Whole-Wheat Oatmeal Pancakes

Makes 10 pancakes, 4 inches each

¾ cup Rolled Oats or Rolled Wheat2 cups water¾ cup All-Purpose Flour¾ cup Whole-Wheat Flour½ cup Nonfat Dry Milk powder½ cup Dry Egg Mix2 tablespoons sugar1 tablespoon baking powder¼ teaspoon salt¼ cup Oil

  1. Add oats to the water and let stand 5 minutes.
  2. Sift together both flours, dry milk powder, dry egg mix, sugar, baking powder, and salt. Add to oats. Stir only until combined.
  3. Add oil to oats mixture. Stir only until combined.
  4. Cook on a hot, lightly oiled griddle or fry pan until golden brown. Turn once when tops are covered with bubbles and edges look dry

 _____________________________________________________

Better Than Just Oatmeal



Makes 4 servings, ¾ cup each

1 cup Rolled Oats½ cup Orange Juice1 tablespoon Honey2 tablespoons Peanuts, chopped¼ cup Evaporated Milk¼ cup Raisins (optional)

  1. Combine all ingredients in a small bowl. Mix well.
  2. Cover and refrigerate at least 8 hours or overnight.
  3. Serve plain or with milk.
  4. This tastes great. Try it as a summer breakfast instead of a hot cereal. It is a filling snack, too.



 _____________________________________________________

Granola

Makes 24 servings, ⅓ cup each

½ cup Honey¼ cup margarine or Butter, melted3 cups Rolled Oats or Rolled Wheat½ cup Nonfat Dry Milk powder¼ cup Whole-Wheat Flour1 cup Peanuts, chopped1 teaspoon cinnamon or nutmeg (optional)1 cup cut-up dried, pitted Prunes or Raisins

  1. Stir honey into melted butter.
  2. In a large bowl, combine oats, dry milk powder, flour, peanuts, and cinnamon.
  3. Stir honey mixture into dry ingredients. Stir until evenly coated.
  4. Bake in shallow pan at SOOT for 20 minutes. Stir every 5 minutes.
  5. Remove oatmeal mixture from oven. Stir in prunes or raisins.
  6. Cool and store in an airtight container.















0 comments:

Post a Comment

alibaba

web

amazon

Followers

Website Search

Tweet Corornavirus

Please Subscribe My Chennal

Sub Ki News

 
‎Sub Ki News سب کی نیوز‎
Public group · 1 member
Join Group
 
Nasrullah Nasir . Powered by Blogger.

live track

Brave Girl

Popular Posts

Total Pageviews

Chapter 8. ILLUSTRATOR Shape Builder & Pathfinder-1

Chapter 10. Illustrator Drawing & Refining Paths-1

Labels